Grijze Geuzen Hasselt

Vrij, vrijzinnig en gastvrij

Agenda

Waar muziek echt over gaat – Babbelconcert

[Afgelast vanwege de covid-19-problematiek. Wordt later geherprogrammeerd. Meer info volgt] [Maandag 20 april 2020 (!!! derde maandag)] ‘Babbelconcert’ door Marc Erkens. Marc Erkens, opleidingshoofd muziek aan de LUCA School of Arts (het voormalige Lemmensinstituut) in Leuven en bekend als pianist-verteller van het Canvasprogramma ‘Culture Club’, zal je 90 minuten lang verbazen met virtuoos pianospel, maar ook met enthousiaste verhalen over muziek. Muziek zit bij Marc Erkens in het hoofd, het hart en de vingers.

Hij maakt mensen warm voor muziek door het verhaal achter de muziek te vertellen, door muziek te ontrafelen. Al spelend beantwoordt hij vragen: Hoe gaan we met muziek om? Waarom vinden we sommige muziek geweldig en zegt andere muziek ons helemaal niets? Hoe zit muziek precies in elkaar? Drukt muziek gevoelens uit? Bestaat er slechte muziek? De antwoorden zijn soms onverwacht grappig, leerrijk en altijd raak.

Waar en wanneer?
Maandag 20 april 2020 om 14u
Vrijzinnig Punt
A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt

 


Populisme, nationalisme en radicaalrechts: een sterke cocktail

[Afgelast vanwege de covid-19-problematiek. Wordt later geherprogrammeerd. Meer info volgt] [Maandag 11 mei 2020] Lezing door Benjamin De Cleen, VUB. Orbán, Salvini, Trump, Alternative für Deutschland, het Vlaams Belang, enzoverder, enzoverder. We kunnen geen krant openslaan zonder geconfronteerd te worden met populisme, nationalisme en radicaalrechts. Al te vaak gebruiken journalisten en politici die termen als synoniemen. Maar wat maakt deze en andere politieke spelers nu eigenlijk populistisch, nationalistisch, en radicaalrechts? Wat is populisme? Wat is nationalisme? Wat is radicaalrechts? En wat zijn de verbanden tussen populisme, nationalisme en radicaalrechts?

Willen we populistische en radicaalrechtse politieke spelers, hun succes en hun impact op de rest van het politieke spectrum te begrijpen, dan vertrekken we best vanuit een duidelijke conceptualisering van de verschillen tussen populisme (dat ook links kan zijn), nationalisme (dat allerlei meer of minder kwalijke vormen kan aannemen) en radicaalrechts (dat niet per se populistisch is). Na een theoretische uiteenzetting, richt ik mijn aandacht op de concrete interacties tussen populisme, nationalisme en radicaalrechts in de Vlaamse en Europese politiek. De sterkte van populistisch radicaalrechtse politiek, zo probeer ik aan te tonen, heeft veel te maken met de sterke cocktail van populisme en etnisch nationalisme die Vlaams Belang en co serveren.

Benjamin De Cleen is assistent professor aan de VUB, departement Communication Studies. Hij coördineert de engelstalige master Journalism and Media in Europe.

Waar en wanneer?
Maandag 11 mei 2020 om 14u
Vrijzinnig Punt
A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt