Grijze Geuzen Hasselt

Vrij, vrijzinnig en gastvrij

Agenda

Dr Jane Goodall en het Jane Goodall Institute

Els_martens[Maandag 15 april 2024] (!!! derde maandag)

In samenwerking met huisvandeMens Hasselt.

Lezing door Els Martens. De Britse gedragsbiologe Dr. Jane Goodall werd wereldwijd bekend door haar inzet voor de bescherming van chimpansees. Haar onderzoek in de jaren ‘60 naar de sociale en familiale interacties van de chimpansees in Gombe, Tanzania, initieerde een totaal nieuw wetenschappelijk inzicht over deze primaten, die genetisch gezien dicht bij de mens staan. Ze is een fervente activiste voor de bescherming van de leefgebieden van chimpansees en het welzijn van dieren wereldwijd. Ze streeft ernaar om in harmonie te leven met de natuur rondom zich en motiveert anderen dit ook te doen. Natuurbehoud, o.a. via herbebossingen, en dierenwelzijn zijn de twee grote waarden die dr. Jane hoog in het vaandel draagt. Het Jane Goodall instituut België vertegenwoordigt deze waarden in tal van activiteiten, zoals onze jaarlijkse boomplantdagen en deelname aan campagnes voor dierenbescherming. Jane’s 3de doelstelling is het inspireren en motiveren van jongeren om zelf actie te ondernemen, thuis of op school. Hiervoor richtte zij in 1991 Roots & Shoots op waarvoor ongeveer 150.000 personen in een 100-tal landen actief zijn en reeds meer dan 1 miljoen jongeren gemotiveerd werden. Het Roots & Shoots programma biedt gratis werksessies aan op scholen, kleuterklas tot hoger middelbaar, over diverse thema’s: het belang van natuur en bossen, een gezond leefmilieu, duurzame ontwikkelingsdoelen, natuur en klimaat, illegale jacht en handel in wilde dieren. Hiermee beogen wij bij jongeren natuurverbinding en respect voor de omgeving te stimuleren.

Ondanks haar leeftijd, 89, blijft dr. Jane de wereld rondreizen om lezingen te geven over de bedreigingen waar chimpansees en andere dieren mee kampen, over de verschillende milieucrisissen waardoor steeds vaker natuurrampen optreden. In haar laatste publicatie, ‘Het Boek van Hoop’, somt ze de redenen op waarom we hoop moeten blijven koesteren. Telkens weer spoort zij haar toehoorders aan hun eigen kracht en verantwoordelijkheid te erkennen om positieve veranderingen teweeg te brengen via keuzes voor duurzaamheid en activisme.

Els Martens is biologe en ’board member’ van het Jane Goodall Institute Belgium.

Waar en wanneer?
Maandag 15 april 2024 om 14u
Vrijzinnig Punt
A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt


De leer van het einde der tijden

Mauritz_Kelchtermans[Maandag 13 mei 2024] Lezing door Mauritz Kelchtermans.

In samenwerking met huisvandeMens Hasselt.

Hoe lang gaat de mensheid nog mee? Tot voor een aantal jaren was de Apocalyps en alles wat daar mee te maken heeft, een exclusief domein van de verschillende godsdiensten. Vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw zijn ook wetenschappers zich gaan interesseren in de leer van het einde der tijden. Dat had te maken met de vooruitgang in de kosmologie enerzijds en de technologie anderzijds. Er werden theorieën ontwikkeld over de te verwachten levensduur van de mensheid en scenario’s opgesteld betreffende gebeurtenissen die tot de ondergang van de mensheid, de aarde en het heelal kunnen leiden. In deze lezing maken wij kennis met een aantal wetenschappelijke scenario’s die tot een eventueel (voortijdig) einde van de mensheid, de aarde of desnoods het universum kunnen leiden.

Mauritz Kelchtermans heeft een PhD in scheikunde en werkte een lange tijd in de chemische industrie.  Nadien behaalde hij een master in de filosofie aan de KUL met zijn thesis over ‘wetenschappelijke eschatologie’ (leer van het einde der tijden). Hij werkt aan zijn doctoraat over de invloed van artificial intelligence.

Waar en wanneer?
Maandag 13 mei 2024 om 14u
Vrijzinnig Punt
A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt


BBQ

BBQ2022[Maandag 10 juni 2024] BBQ.

Inschrijven voor maandag 27 mei door storting van 25 euro op rekening BE98 0018 6026 5693 van Grijze Geuzen Hasselt met vermelding BBQ.

Honden niet toegelaten.

.

.

.

Waar en wanneer?
Maandag 10 juni 2024 om 16u
Vrijzinnig Punt
A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt


Jaarlijkse uitstap

Land_van_Herve[Maandag 9 september 2024] Uitstap naar Land Van Herve met rondrit, een bezoek aan het Amerikaans kerkhof, een ‘siroperie’, de abdij en brouwerij van Val-Dieu,

Meer details later.

.

.

.

.

Waar en wanneer?
Maandag 9 september 2024 om 8u
Meer details volgen…
3500 Hasselt


Mosselfeest

Mosselfeest[Maandag 14 oktober 2024] Mosselfeest

Meer info later

.

.

.

.

.

Waar en wanneer?
Maandag 14 oktober 2024 om 12u
Vrijzinnig Punt
A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt


Van Lumumba tot … Congo na de onafhankelijkheid

Guy Vanthemsche[Maandag 18 november 2024] Deze lezing is het vervolg op de lezing Het koloniaal verleden van België, die Congokenner Guy Vanthemsche hield in mei 2023.
Van 1981 tot 2018 was Guy Vanthemsche professor Hedendaagse Geschiedenis aan de VUB. Zijn onderzoek richtte zich vooral op de economische, sociale en politieke geschiedenis van België in de 19de en 20ste eeuw en de koloniale geschiedenis van Belgisch Congo. Dit jaar publiceerde hij, samen met Guy De Peuter, een nieuwe boek “België. 2000 jaar geschiedenis”.

.

Waar en wanneer?
Maandag 18 november 2024 om 14u
Vrijzinnig Punt
A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt


De verwondering van wijlen Caroline Pauwels, ererector VUB

Arseen_De_Kesel[Maandag 9 december 2024] Lezing door Arseen De Kesel.

Kinderen zijn vaak verwonderd. Waarom is de zee blauw? Waarom wordt het donker? Waarom is die meneer kaal? Ergens op weg naar de volwassenheid verliezen de meesten van ons die onbevangenheid. Gaandeweg wordt het vuur van de nieuwsgierigheid gedoofd: de dingen zijn nu eenmaal wat ze zijn, er is niets nieuws onder de zon. En dat is jammer. Verwondering geeft het leven kleur, helpt om onze grenzen te verleggen en spoort ons aan om valse zekerheden in vraag te stellen. In Ode aan de verwondering houdt Caroline Pauwels een bezield pleidooi om opnieuw met die kinderlijke blik naar de wereld te kijken. In wetenschap en kunst, maar ook in de grote en kleine momenten van elke dag.

In de hardcovereditie schreef ze een nawoord naar aanleiding van de coronacrisis. Hoe helpt verwondering in moeilijke tijden? Wat kunnen we eruit leren?

Illustratrice Gerda Dendooven maakte passende tekeningen bij de tekst, die net als de geselecteerde gedichten van Bart Moeyaert uiting geven aan de verwondering in al haar veelzijdigheid. Caroline Pauwels overleed op vrijdag 5 augustus 2022.

Arseen De Kesel is licentiaat in de godgeleerdheid en de bijbelse geschiedenis. Hij werd geboren op 26 april 1942, de dag waarop Hitler van het Duitse parlement volmachten kreeg. Hij is zeer geïnteresseerd in de verscheidenheid van levensbeschouwelijke opvattingen. Toen hij bij toeval op het boekje ‘Ode aan de Verwondering‘ stootte, vond hij het een prachtig document. Dankzij dit boekje leerde hij de figuur van Caroline Pauwels kennen. Hij was blij verrast over de manier waarop ze het radicaal humanisme in de praktijk bracht. Arseen De Kesel zoekt steeds naar verbinding in de brede waaier aan levensbeschouwingen. Dat is ook de reden waarom hij zijn lezing voor het eerst bracht in het Ulburghshuis van Zolder en nu hetzelfde wil doen in het Vrijzinnig Punt.

Waar en wanneer?
Maandag 9 december 2024 om 14u
Vrijzinnig Punt
A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt


Eindejaarsfeest

Eindejaarsfeest[Maandag 16 december 2024] Eindejaarsfeest.

Meer info later…

Waar en wanneer?
Maandag 16 december 2024 om 12u
Vrijzinnig Punt
A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt